Сензация! Жаби помагат срещу грипа


Сензация! Жаби помагат срещу грипа
25 Април 2017, Вторник


В слуста върху кожата им е открит пептид, който унищожава коварния вирус 

Автор: Десант

Звучи като фантастика, но е факт - международна американо-индийска група учени съобщиха за това, че пептид, съдържащ се в слузта, образуваща се върху кожата на една от видовете индийски жаби, успешно може да защити човешкия организъм от вируса на грипа.

Авторите на изследването смятат, че основната функция на пептида, секретиран от кожните жлези на жабите, е да защитава животното от всевъзможни инфекции. 

Отдавна е доказана способността на групата вещества, отнасящи се към пептидите, да потискат развитието на бактериите. Но за топлокръвните същества пептидите представляват не по-малка опасност, тъй като имат способността да образуват дупки в мембраните на клетките в организма.

Настоящето изследване обаче е доказало, бе едно от веществата от тази група - урумин, е напълно безопасно. Именно то е открито в жабешката слуз на ендемичните за Индия видове амфибии Hydrophylax bahuvistara.

Опити с него са провеждани върху заразени с грип лабораторни мишки. В хода на експеримента било установено, че следствие на приема на този пептид се излекуват дори животните, заразени с летална доза от вируса.

В момента продължава проучването с търсене на средства, които да предотвратяват разрушаването на полезното вещество от ензимите на организма. И ако това се увенчае с успех, пептидите успешно ще може да се използват за създаването на ефективни противовирусни препарати, категорични са учените.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки