НИМ издаде в книга Боянския псалтир от XIII век


НИМ издаде в книга Боянския псалтир от XIII век
24 Април 2017, Понеделник


Той е открит в началото на 1977 г. при реставрация на Боянската църква, където е бил зазидан в една от стените на храма

Автор: Десант

Националният исторически музей издаде един от най-ценните си ръкописни паметници – Боянския псалтир от XIII век. Той е открит в началото на 1977 г. при реставрация на Боянската църква. Бил е зазидан в една от стените на храма, филиал на НИМ, признат за световен културен паметник от ЮНЕСКО.

Псалтирът е изписан върху 115 пергаментни листа. Украсата е семпла, но изискана. Текстът е представен на дребно уставно писмо, с добре обработен почерк на школуван копист. В началото на книгата има добавени девет листа, добавени през XIV век, които допълват липсващ текст.

Книгата е изцяло реставрирана, изработена е нова подвързия, върху кожата на която са залепени запазени фрагменти от оригиналната подвързия.

Изданието е дело на доц., д-р Ивона Карачорова от Института за български език при БАН, която е посветила дълги години на обстойното изследване на ръкописа и особено на езика му. Пълният текст е предаден наборно, публикувани са 20 цветни илюстрации.

Изданието е финансово подкрепено от директора на НИМ проф. Божидар Димитров и благодарение на него дългоочакваната книга вече е на разположение на специалистите и широката читателска аудитория.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки