В Златоград вече има музей на Делю войвода и на хайдушкото движение


В Златоград вече има музей на Делю войвода и на хайдушкото движение
22 Април 2017, Събота


Сред най-ценните експонати са оръжия от времето на легендарния родопчанин, сред които е и пушка бойлия, наричана снайпера на ХІХ век

Автор: Десант

С тържествена церемония в Златоград днес бе открит музей на Делю войвода и на хайдушкото движение. Това е първото събитие от честването на 240 години от рождението на славния комита. Община Златоград и Етнографският ареален комплекс обявиха 2017 за годината на Делю, 

Едни от най-ценните експонати в експозицията са изложените стари оръжия от времето на легендарния родопчанин. Сред тях е и пушка бойлия, наричана снайпера на ХІХ век. Тя  е с много дълга цев и мож да поразява на разстояние от около 300 м.

Сред ценните оръжия в сбирката е и италианска пушка, използвана по време на въстанието на Гарибалди, в което участие взима и българинът Капитан Петко войвода. В приклада на пушката е вградена италианска лира, като така собственикът й е запазил спомен от тези велики за Италия години.

В експозицията, проследяваща хайдушкото движение през ХV-ХІХ в., са представени видни имена от борбата на българите за свобода и независимост като войводите Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко. В повечето музеи в страната има нещо за хайдутина, който е бил в даден регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил войвода до Капитан Петко, което го прави уникален.

Акцент в музейната експозиция, естествено, е Делю войвода - легендарният хайдутин, възпят в песента на Валя Балканска, която лети в космоса. Самата песен и нейната изпълнителка също са илюстрирани в една от музейните зали.

До старите пушки, в музейната сбирка е показан калъп за куршуми, по който личат следи от сребро. Експонатът препраща към легендарната смърт на Делю войвода. Считало се, че непобедимият юнак не го лови куршум, затова турците отлели за него сребърен.

Годишнината от рождението на Делю войвода, която отбелязваме през тази годин,а е значима не само за Златоград, а за националната ни памет, заяви кметът на общината Мирослав Янчев. Той допълни, че тържествата по повод честванията ще продължат с поредица от празнични събития.

На 7 май предстои гайдарско надсвирване, на което ще бъде присъдена награда за най-добро изпълнение на "Излел е Делю хайдутин". Кулминацията на честването ще е през септември, когато са традиционните за Златоград Делюви празници.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки