Специалитети с трюфели и бутиков хляб привличат посетители на феста "Вино и храна"


Специалитети с трюфели и бутиков хляб привличат посетители на феста "Вино и храна"
Снимка: Topnovini.bg
22 Април 2017, Събота


На форума във Варна може да се опитат и бургери, приготвени на уникалното барбекю с керамично покритие, разработка на НАСА

Автор: Десант

Вина от всички райони на България и от Франция, Италия, Южна Африка, уиски от Шотландия, Ирландия и САЩ, българска, сръбска и босненска ракия могат да опитат посетителите на фестивала „Вино и храна“, който започна днес във Варна. За интереса на ценителите се конкурират и тънки мезета от дивечово месо, трюфели и млечни продукти с тях, бутикови бонбони, сладкиши и хлебни изделия, гурме кафета и уникални чайове с различни аромати, съобщава Topnovini.bg.

Петото издание на изложението ще продължи до неделя. За 5 лева, но като депозит, който се връща на излизане, посетителите получават и стъклена чаша със столче за дегустация на повече от 100 вида вино – бяло, червено и розе, сред които е и продукцията на над 45 български изби. За същата цена могат да опитат три вида бургери – зеленчуков, от сьомга и телешки, приготвени на уникалното барбекю „Big Green Egg” (Голямо зелено яйце) с керамично покритие, разработка на НАСА.

Срещу 25 лева пък Зоната на барбекюто, която е част от съпътстващия Гурме фестивал, във всяка от трите вечери на фестивала ще предлага тристепенно меню,  приготвено от различни гост-готвачи и сладкари и съчетано с подходящи вина и различни видове бутиков хляб.

Сред интригуващите участници в изложението е готвачът Станимир Радичев от Велико Търново, който от 2 години произвежда специалитети от краве, козе и овче сирене с трюфели. Бурканче крем от трюфел струва 20 лв., крем от овче сирене с манатарки е 10 лв., 100 грама козе сирене с трюфели излиза 6 лв., но количеството е достатъчно за ценители, тъй като вкусът и ароматът са изключително наситени.

С трюфели се представя и варненската фирма „Агролес Продукт“, която изкупува и търгува, но и сама организира събирането им, като за целта поддържа специално обучени кучета. Цената на подземните гъби не е константа и зависи от добива през годината. За зимния черен Tuber Magnatum миналата година тя достига до 3000 евро за килограм, а за черния летен е паднала до 70 – 80 лв./кг, споделят изложителите. Около 200 лв. за килограм върви белият Tuber Borchii, чиято миризма леко наподобява аромата на чесън. Всички трюфели, с които те търгуват, са от региона на Варна, а най-големите консуматори са в Италия, Франция и напоследък – Китай.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки