За първи път след 91 години ще се освети нов катедрален храм


За първи път след 91 години ще се освети нов катедрален храм
Снимка: Българска патриаршия
22 Април 2017, Събота


Архитект на идейния проект на "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция 

Автор: Десант

На 30 април в Неделя на светите Мироносици ще бъде извършено тържественото освещаване на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, съобщават от Българската патриаршия. Изграждането на храма е планирано още в началото на миналия век. Събитието, очаквано от поколения ловчанлии, е знаменателно не само за град Ловеч, но и за цяла България, защото за първи път след 91 години се освещава нов катедрален храм.

Празникът в деня на освещаването ще бъде оглавен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит, при съслужението на членовете на Светия синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската православна църква и много други архиереи и йереи на БПЦ и братските поместни православни църкви. Сред официалните гости на празника са много от дарителите, сред които са Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски.

Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Началото на строителството е положено 4 години по-късно през 2005 г. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Новата църква има 850 кв. м застроена площ, височинато й е 25 м. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека и стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки