Горя къщата на Никола Войводов във Враца


Горя къщата на Никола Войводов във Враца
Къщата на Никола Войводов във Враца
21 Април 2017, Петък


Музеят на революционера и сподвижник на Христо Ботев е едно от любимото свърталище на наркомани и клошари

Автор: Десант

Пожар е избухнал в къщата музей на революционера и сподвижник на Христо Ботев Никола Войводов въвъ Враца, информира агенция BulNews.bg. Сградата, която се намира в центъра на града на едноименния булевард.

Съседи видели, че клошари бягат от имота и малко след това започнали да излизат пламъци от мазето. За щастие огнеборците са успели да угасят пламъците и няма особено големи поражения по къщата.

Публична тайна е, че мястото е едно от любимото свърталище на наркомани и клошари и е истинско чудо, че досега не се е стигнало до по-сериозни инциденти, коментира медията.

В една от стаите е уредена малка фотодокументална експозиция, разкриваща живота и дейността на Никола Войводов, отдал живота си за освобождението на поробеното ни отечество.

През 1867 г., подпомогнат от местни българи в Галац и сърбина Цветко Павлович той успява за кратко време да организира малка, но стегната въстаническа чета, в която влизат българи, сърби, черногорци и бившият руски офицер Николай Димитриевич Далматов.

Дружината трябвало да премине в България през Радуевац (Сърбия). За да пристигнат преди четниците, Никола Войводов и избраният за знаменосец Цветко Павлович се качват на австрийския параход „Германия“. Това е първият случай в българското националноосвободително движение, в който се прибягва до използването на кораб за осъществяването на революционна акция.
        
Когато на 20 август 1867 г. „Германия“ акостира на русенското пристанище, тя е посрещната, вследствие предателство, от редовна турска войска и полиция. Корабът става арена на поредното кърваво насилие на турските власти. След отчаяна и неравна борба Никола Войводов и Цветко Павлович геройски загиват, верни на клетвата си „Свобода или смърт“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки