ВАП разпореди проверки на питейната вода в цялата страна


ВАП разпореди проверки на питейната вода в цялата страна
21 Април 2017, Петък


Причина за масовите инспекции е наличието на уран в питейната вода в Хасково и Първомай, а от днес и във Велинград

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор извършване на проверка за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. 

Проверките ще се извършват в цялата страна. Крайният срок, поставен от ВАП е 22 май. До тогава главният държавен здравен инспектор трябва да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.

Причина за масовите инспекции е наличието на уран в питейната вода в Хасково и Първомай.

Междувременно стана ясно, че питейната вода във Велинград също съдържа завишени количества уран. Точното превишаване на допустимите нива на тежкия метал все още не са ясни.

Кметът на града Костадин Коев вече се е свързал с ВиК-дружеството, като се очаква констативният протокол на здравната инспекция в Пазарджик.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даскал Михо
23.04.2017 11:30:57
0
0
Като ще проверявате, вижте и какво става с питейната вода в 70 (седемдесет) села и един град - Момчилград в област Кърджали- Кирковска община.От месец февруари заради преливането на утайник в Златоград питейната вода е негодна за употреба - изобилстват всевъзможни тежки метали.И така вече три и нещо месеца!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки