"Песъчинка от Луната" ще припомня за Петя Дубарова


"Песъчинка от Луната" ще припомня за Петя Дубарова
21 Април 2017, Петък


Музикално-поетичният спектакъл ще постави началото на празниците, посветени на 55 години от рождението на рано напусналата този свят талантлива бургаска поетеса

Автор: Десант

С тържеството на учениците от третите класове на бургаското СУ "Св. Кирил и Методий" днес ще бъде поставено началото на празниците, посветени на 55 години от рождението на Петя Дубарова.

​Музикално-поетичният спектакъл под надслов "Песъчинка от Луната" ще започне от 16 ч. в двора на къщата музей "Петя Дубарова".

Петя Дубарова (1962-1979) е най-младата сред големите творци на България. Едва 17-годишна тя слага сама край на живота си, но нейната поезия остава да вълнува и новите поколения. 

Поетичният талант на Петя се изявява в най-ранните й години. Тя още не може да пише, когато съчинява стихове игрословици. Първите й публикации са във вестник "Септемврийче" и списание "Родна реч". Открива я известният бургаски поет Христо Фотев.

След смъртта й той отбелязва: "През краткия си живот Петя Дубарова създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния ни живот от 70-те години със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане".

Петя има и артистични изяви. През 1978 г. тя участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров "Трампа".

Къщата, където е живяла в Бургас ул. “Гладстон”68, през 90-те години на миналия век е превърната в Дом-музей “Петя Дубарова”. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки