Ще се сложи ли край на безчинствата на циганите от "Факултета" по жп линията София–Кулата


Ще се сложи ли край на безчинствата на циганите от "Факултета" по жп линията София–Кулата
21 Април 2017, Петък


Нападенията на това място годишно са между 5 и 10 на брой, като щетите са за хиляди левове

Автор: Десант

На 18 април 2017 г. вечерта влакът от София за Дупница удря камъни, поставени на железния път. Машинистите спират влака в междугарието, за да проверят за щети, поради което той закъснява с 3 минути. Установяват, че има изкривена тръба за пясък на системата против боксуване на локомотива и е изскубнат маркуч на апарата против провличане на вагона композиран след него. В гара Горна баня влакът престоява от 18,32 ч. до 18,43 и натрупва още 10 минути закъснение поради отстраняване на повредите от машинистите на влака.

На 13 март 2017 г. група цигани, живеещи до жп линията София–Кулата в незаконното гето в столичния квартал „Факултета“, блокират коловоза. Поводът – недоволство, че вследствие на обилния дъжд се е активизирало поредното свлачище с огромна по обхват и обем срутена земна маса. В блокадата попада пътническият влак 50280, пътуващ от Перник към София, който поради невъзможност да премине района на „Факултета“ е спрян в при прелеза в 19,47 ч. и не може да продължи заради гражданското неподчинение.

Влаковата композиция престоява до около 20,30 ч. на това място – 43 минути, замервана е с камъни от протестиращата тълпа и са нанесени щети – счупен прожектор и спукано предно стъкло на мотрисата Сименс Дезиро, 31.019, което струва 8000 лв. без ДДС. Заради нападението влакът е върнат обратно в гара Горна баня. Блокадата на железния път продължава до 21,30 ч.

Закъснелите влакове поради нарушения график на движение в участъка Захарна фабрика – Горна баня, заради циганската блокада са 7, с общо натрупано закъснение около 650 минути, като тези на пътническите влакове струват над 1000 лв. неустойка (за 453 минути): бърз влак 6622 Кюстендил–София (+81 мин.), бърз влак 5624 Благоевград–София (+65 мин.), пътнически влак 50214 Перник–София (+33 мин.), пътнически влак 50215 София–Перник (+31 мин.), локомотив на превозвача ТБД 50950 (+197 мин.), бърз влак 5625 София–Дупница, който поне е отклонен през гари Волуяк и Перник разпределителна, за да стигне крайната си цел и замервания пътнически влак 50280 Перник–София (+206 мин.).

За справяне с последствията от огромното този път свлачище е определен оперативен прозорец за разчистване на земната маса от габарита на железния път, за обезпечаване безопасното движение на влаковете на следващия ден. Работата е започната в 23,48 ч. с 48 минути закъснение поради придвижването на закъснелите влакове до София. Работата обаче е прекратена в 1,25 ч. (97 мин. работа, прекратена 235 минути по-рано) поради възпрепятстването ѝ, а е трябвало да продължи до 5,00 ч. на 14 март (вторник).

Причината отново е замерване с камъни по работниците по поддръжката, които са изпратени да се справят с последствията от свлечената земна маса и да укрепят ската, за да не продължи свличането, застрашаващо сигурността на движението на влаковете. Работниците са се оплакали още от непристойно държание (обиди, псувни и др.).

За последните 3 месеца от началото на 2017 г. това са две блокади. През 2016 г. блокадите на железния път бяха около 5, а свлачищата вследствие на незаконното строителство в сервитута на жп линията, на ДП „НКЖИ“ на левия скат на траншеята, в която преминава линията, бяха постоянни и през цялата година се извършваха частични укрепителни работи и разчиствания на габарита на жп линията.

През последните няколко години нападенията на това място годишно са между 5 и 10 на брой , като щетите са за хиляди левове, закъсненията вследствие блокадите, които трупа основно „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и някои частни превозвачи, ползващи това трасе са хиляди минути на година, като неустойката за 1 минута закъснение на пътнически влакове струва 2,5 лв.

Заради блокадите и нарушенията на графика за движение на влаковете много пътници между гарите София и Перник по 5-а жп линия (през Владая) не могат да получат превоз с влак, тъй като влаковете биват отклонявани по 6-а жп линия, която минава през Волуяк.

През лятото на 2015 г. на междугарието Захарна фабрика – Горна баня беше направен основен ремонт и бяха почистени скатовете, превърнати с години наред в огромни незаконни сметища. След ремонта веднага започна отново незаконното изхвърляне на битови отпадъци върху скатовете около жп линията и отпадни води върху баластовата призма на железния път.

Скоро след завършване на ремонта започнаха и големите свличания на земна маса от скатовете, заради които движението на влаковете беше спирано, тъй като железният път беше затрупван със земна маса. В последните декемврийски дни на 2015 г. ДП „НКЖИ“ започна разрушаване за своя сметка на около 30 незаконни постройки върху сервитута около жп линията.

Настоящите проблеми показаха, че това не стига да се реши веднъж завинаги цялостния проблем на жп линията, минаваща покрай кв. „Факултета“.

Днес, столичният общински съветник от ВМРО-БНД Карлос Контрера изпрати остро писмо до Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Министерство на транспорта, Министерство на вътрешните работи и кмета на Столична община по повод системните безчинства на цигани от квартал „Факултета“, които блокират и рушат жп линията София-Кулата в участъка ѝ при ромското гето.

Той настоява да се вземе окончателно решение как да се опази релсовият път от зачестилите блокади на жители на гетото и разрушаването на прилежащата инфраструктура поради незаконно строителство край нея. Съгласно закона НКЖИ има сервитут от по 6 метра от двете страни на линията, но циганите буквално са построили и строят копторите си до самата линия. Нещо повече – незаконната им канализация се зауства в траншеята и става причина за увреждане на подпорните стени и самия релсов път.

Контрера смята, че е належащо сформирането на междуведомствена работна група, която да изработи проект за разчистване на незаконните постройки и изграждане на стена покрай линията във „Факултета“, за да се предпазят железният път и преминаващите влакове от набезите на циганите. Нужно е също МВР да разработи оперативни планова за защита на железния път от блокади и разрушаване, които представляват престъпления срещу транспорта съгласно Наказателния кодекс.


В категории: Репортажи , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки