Сотир Цацаров и Сашо Дончев влязоха в открита война


Сотир Цацаров и Сашо Дончев влязоха в открита война
20 Април 2017, Четвъртък


Бизнесменът и издател на в. „Сега“ нарече главния прокурор „нахалник“ и се оплака, че бил подложен на натиск. Това не е вярно, Дончев си измисля, контрира днес обвинител номер едно на държавата

Автор: Силвия Горанова

Твърденията за упражнен натиск по отношение на бизнесмена и издател Сашо Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин главният прокурор Сотир Цацаров не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени. Това заявиха днес от прокуратурата по повод тиражирана в медиите информация, разпространена от самия Дончев.

Цацаров бил приел среща с него като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата подобна среща с г-н Дончев, уточняват от кабинета на главния прокурор.

Всъщност Дончев отправил искане Цацаров да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса обаче е била категорично отказана.

Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите, се казва в прессъобщението.

Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор.

В съобщението си до медиите той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал цели да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия.

Главният прокурор категорично заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки