Уран в питейната вода. История за престъпно чиновническо безхаберие


Уран в питейната вода. История за престъпно чиновническо безхаберие
19 Април 2017, Сряда


Районната прокуратура образува наказателно производство срещу длъжностни лица от няколко държавни институции. Тепърва ще се изяснява кой е скрил информацията за наличието на уран в питейната вода в Хасково

Автор: Силвия Горанова

Районна прокуратура-Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве в Хасково.

Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.

При извършена проверка, от прокуратурата са установили, че за наличието на уран се е знаело още през септември миналата година. Завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата са били потвърдени и в протокол от ноември 2016 г.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на РЗИ- Хасково относно обстоятелствата кога и кой ги е сезирал като им е изпратил Протоколи от изпитване от 17.10.2016 г. и от 09.11.2016 г. от акредитирана лаборатория за изпитване към Министерство на околната среда и водите.

Ще бъдат търсени отговори и на други въпроси: Какви са правомощията на министерство на здравеопазването, в частност на „Регионална здравна инспекция“-Хасково във връзка с контрола върху качеството на питейната вода. Кога и с каква честота е бил извършван мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран. Кога и дали са информирали „ВиК“ЕООД-Хасково относно необходимостта от извършване на контролни изследвания.

Ще бъдат разпитани служители от Изпълнителната Агенция по Околна среда при МОСВ – отдел „Регионална лаборатория Хасково“ и от „Централна лаборатория“ гр. София, извършили изследването, взели пробите и изготвили протоколите.

Указано е да се разпитат служители и на „ВиК“ ЕООД - район Хасково относно обстоятелството с каква честота провеждат мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран.

Също така ще се разпитат и служители на „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ - Пловдив, които да изяснят обстоятелството кога са научили и кога са се запознали с протоколите за изпитване от 17.10.2016г. и от 09.11.2016 г.

Документация ще бъде изискана от МОСВ, „ВиК“ЕООД-Район Хасково, РЗИ-Хасково и Басейнова Дирекция – ИБР Пловдив.

В хода на разследването ще бъде установено през инкриминирания период и преди това (от 2014 г. насам) налични ли са отклонения при онкозаболяванията в област Хасково, който би могъл да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран и алфа активност в питейната вода в града.

Указано е да се назначи експертиза, която да установи налице ли е замърсяване на подпочвените води и водните басейни и ако да – то дали и в какво се състои опасността за хора, животни и растения. Какъв е източникът на замърсяването и дължи ли се то на поведение на човешка дейност.

Ще бъде назначена и комплексна експертиза, която да установи влиянието на естествения уран, респ. радиационното излъчване върху компонентите на околната среда, в това число и като се определи влиянието им върху човешкото здраве и/или последици за него през инкриминирания период при осреднена дневна консумация на вода.

Изискани са резултатите от проведените допълнителни изследвания на всички водоизточници в гр. Хасково. Разследването ще се проведе и за това кой е замърсил или допуснал да се замърси почвата, водните течения, басейни и др.

Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване. Досъдебното производство е възложено да се проведе от екип от разследващи полицаи при ОД МВР - Хасково.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки