Скандални разкрития около документа с невярно съдържание, подписан от Марешки


Скандални разкрития около документа с невярно съдържание, подписан от Марешки
18 Април 2017, Вторник


В декларациите, с които е регистрирана партия „Воля“, има най-малко 44 двупартийци и още десетки със сходни почерци

Автор: Силвия Горанова

На 15 октомври 2012 г. Веселин Марешки като новоизбран председател на „Либерален алианс“, прекръстена сега на „Воля“, е подписал декларация, че не членува в друга партия. Същевременно той е председател и на първата си партия „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД), която оглавява и до момента.

Софийската градска прокуратурата поиска прекратяване на НДСД на 6 април 2017 г. с искова молба до Софийския градски съд. Това стана по сигнал на ЦИК след запитване на „Труд“, съобщават от медията. Докато СГС вземе решение за заличаване, Марешки е председател на две партии едновременно.

Поредното незаконно действие на бизнесмена обяви Румен Петков от АБВ пред БТВтази сутрин.

„Към октомври 2012 г. Веселин Марешки декларира, че не членува в друга партия, а като се видят регистрите, ще разберете обратното… Ако се установи, че това не е вярно, това означава, че Марешки е подписал документ с невярно съдържание. Това пък ще постави под въпрос легитимността на „Воля”, но също и въпросът за неговия имунитет и разследване за подписания документ с невярно съдържание”, обясни Петков.

От „Труд“ съобщават, че са получили въпросния документ, който е подписан на две места от Марешки и е нотариално заверен. Представлява образец от подпис и декларация за съгласие, в която лидерът на „Либерален алианс“ („Воля“), удостоверява, че отговаря на изискванията на закона като представляващ партията.



„Не членувам в друга политическа партия и давам съгласието си да изпълнявам функциите на председател на политическа партия „Либерален алианс“, гласи част от текста на документа, под който Марешки се е подписал.

Бизнесменът не се е записал сред учредителите на „Либерален алианс“ („Воля“), но такива са били членове на неговото семейство, мениджъри на неговия бизнес и още много други, включително няколко избрани за депутати в 44-ото Народно събрание.

Всички те саморъчно са попълнили и подписали декларации като учредители и на двете партии на Марешки в грубо нарушение на Закона за политическите партии, а за тези документи с невярно съдържание може да им се търси отговорност и по Наказателния кодекс.

В декларациите, с които е регистрирана „Воля“, има най-малко 44 двупартийци и още десетки със сходни почерци.

Оправданието на бизнесмена е, че на първата му партия НДСД е отказана пререгистрация през 2008 г. и оттогава тя няма дейност. След пълен преглед на всички документи в съда става ясно обаче, Марешки не е предприел никакви стъпки да я заличи, а напротив – подавал е годишни финансови отчети за нея пред Сметната палата.

Нещо повече – роднините и служителите му са учредили „Либерален алианс“ („Воля“), още преди съдът да откаже окончателно пререгистрация на НДСД.

Всичко това е достатъчно основание прокуратурата да поиска от съда заличаването и на „Воля“.

След като държавното обвинение поиска прекратяване на първата партия на Марешки, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че разследването продължава и по втората партия.


В категории: Политика , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки