Днес е Светли Вторник, отдаваме почит на света Богородица


Днес е Светли Вторник, отдаваме почит на света Богородица
18 Април 2017, Вторник


След Великден започва Светлата седмица, наречена така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички

Автор: Силвия Горанова

На Светли Вторник се отдава почит на света Богородица. Това е втория ден от Светлата седмица. Наречена е така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

През Светлата седмица се отдава почит на различни светиите: в понеделник - апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей, в четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в петък - св. ап. Петър, а в събота - св. Йоан Кръстител.

Неделя се нарича Томина - на св. апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки