Алеята на традициите с прабългарска юрта представят в Сандански


Алеята на традициите с прабългарска юрта представят в Сандански
Снимка: Община Сандански
16 Април 2017, Неделя


Курортният град се готви да посрещне своя празник, който традиционно се отбелязва в четвъртък след Великден

Автор: Десант

Занаятчии от цялата страна се събраха по Великден на празнично изложение на приложното творчество в Сандански.

Алеята на българските традиции ще разкрие в продължение на три дни тайните на процеса на работа и майсторство в изработването на свещи, посребрени накити, пафти, нагръдници, литаци и други.

Една от множеството изненади за гостите и гражданите на града тази година ще бъде автентичната прабългарска юрта

След края на Великденските празници, Сандански се готви да посрещне своя празник, който традиционно се отбелязва в четвъртъка след Великден.

Историята за това честване води своето своето начало от XIX век. От Община Сандански я припомняг, базирайки се на свидетелствата на отец Ангел Столинчев.

Та тогава на територията на днешния курортен град живял Исмаил Бей, който решил да забрани честването на Великден. В така създалата се обстановка, всички християни се събирали на Манастирчето ( дн. „Св. Св. Козма и Дамян”), което било единственото останало неразрушено християнско средище. Християните умолявали Исмаил Бей да им позволи да честват Великден, но в това свое си решение той бил непреклонен.

Дори неговата майка се опитала да го разубеди, но без резултат. Било му напомняно от хората, че всеки който върши подобни деяния, накрая го застига Божие възмездие. Въпреки всичко това, Исмаил Бей оставал непреклонен. За да предотврати и най-малките опити за събиране на християните при Манастирчето, той наел охрана, която да пази мястото през цялото време.

Историята разказва, че на Светли Вторник се случило река Санданска Бистрица да прелее. Прииждайки, тя помела цялото имущество на бея, което се намирало по нейното поречие. Майката на Исмаил Бей му напомнила, че това е Божие знамение, опитвайки се за пореден път да откаже сина си от забраната му за честването на Великден от християните.

Най-накрая Исмаил Бей решил да се откаже от първоначалното си намерение, разрешавайки на християните да честват Великден. Идеята за това се случила в срядата след Великден (Светла Сряда), като на другият ден – Светли Четвъртък бил обявен за деня, в който християните да честват Великден официално.

До ден днешен хората в Сандански наричат този ден – „Утре Великден”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки