Ето кои са част от приоритетите на новото правителство


Ето кои са част от приоритетите на новото правителство
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ
13 Април 2017, Четвъртък


Въвеждане на електронно правосъдие, приоритетно финансиране на археологическите разкопки, изграждане на тунел под Шипка, либерализация на пазара на електроенергия и газ са някои от ангажиментите, които поемат от ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Автор: Десант

Освен промените в размерите на пенсиите, в подписаната днес от ГЕРБ и "Обединени патриоти" управленска програма в 21 страници са очертани и много други приоритети, които ще следва новото правителство.

В областта на културата се предвижда финансиране с предимство на дейности по опазване на културното наследство като археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство. 

Това, от своя страна, ще спомогне и за постигането на друго залегнало в програмата водещо направление - утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, развиваща всички видове туризъм, и влизането й в топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа.

ГЕРБ и патриотите възнамеряват да постигнат и реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд "Култура".

Ускорено ще бъде доизградена АМ "Хемус", а също и Доизграждане на АМ "Струма" (Благоевград – Сандански); както и АМ "Калотина – София". Ще се строи и тунелът под връх Шипка; скоростен път Русе – В. Търново и Видин – София и други важни пътни участъци, като ускорено ще се развива и жп транспортът.

От обнародваната управленска програма става ясно, че в областта на енергетиката ще се извърши ревизия на разходите на ТЕЦ "Марица – Изток 2", мини "Марица – Изток", АЕЦ "Козлодуй" и др. Ще се осигури енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните й страни. 

Ще се цели пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, като ще се изготвят законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на този пазар. Ще продължат и дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

В образователната сфера от 2018 г. се предвижда да се направи така очакваната промяна в системата на делегираните бюджети,  като финансирането вече няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

Ще продължи и съдебната реформа, като в приоритетите на новото правителство е залегнало приемането на нов Наказателен кодекс и въвеждането до края на 2018 г. на електронно правосъдие като една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система. 


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки