300 000 лева коства на Девня бедственото положение в "Полимери"


300 000 лева коства на Девня бедственото положение в "Полимери"
13 Април 2017, Четвъртък


Това отчете кметът Свилен Шитов по време на пресконференция, на която бяха поканени представители на всички институции, ангажирани с овладяване на кризисната ситуация във фалиралия химически завод

Автор: Десант

Около 300 хил. лева е вложила Община Девня в изпълнението на аварийния план по обезопасяване на площадката с тежките фракции в „Полимери“ и прехвърлянето им в здрав резервоар. Това отчете кметът Свилен Шитов по време на пресконференция, на която бяха поканени представители на всички институции, ангажирани с овладяване на кризисната ситуация във фалиралия химически завод.

В рамките на частичното бедствено положение, което продължи един месец, бяха прехвърлени 1537 тона отпадъчен трихлоретан от компрометирания резервоар, който заплашваше да се разцепи всеки момент. Тежките фракции бяха вляти в съседната здрава бака, в която в момента има общо 2980 тона ди- и трихлоретан. 

Паралелно с това котлованът се сдоби с нова бетонна и химически устойчива настилка, подменено бе и дренажното съоръжение на площадката, която бе поставена под денонощно видеонаблюдение.

Високата киселинност на тежките фракции и данните от ултразвуковата дебелометрия на здравия резервоар показват, че този съд ще издържи опасните вещества не повече от 2 години, посочи кметът на Девня Свилен Шитов.

Затова процесът на утилизация трябва да започне в спешен порядък. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече разреши предварителното изпълнение на обществената поръчка, но се очаква процедурата да бъде разписана от областния управител Тодор Йотов.

Неговият заместник Иван Иванов заяви пред медиите, че всяко действие на Областната администрация подлежи на съдебен контрол, поради което от там са поискали писмено становище на КЗК от коя дата може да се пристъпи към сключване на договора с фирмата изпълнител. „В най-скоро време договорът ще се сключи“, увери Иванов.

Според заданието на обществената поръчка тежките фракции трябва да бъдат изведени от завода в срок до 10 месеца. Това се налага поради ограничения в обработвателния капацитет на завода във Франция, в който ще се обезвреждат опасните вещества, посочи консултантът на Община Девня инж. Румен Дяков.

Оттук нататък отговорността за площадката с тежките фракции е на Областната управа, която също има достъп до видеонаблюдението на обекта. Община Девня се надява, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет  ще ѝ преведе в обозримо бъдеще средствата, които изхарчи за ултразвуковите дебелометрии, обезопасяването на котлована, прехвърлянето на трихлоретана и изграждането на системата за видеонаблюдение.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки