Българските граничари: Не разбираме какво точно е обвинението срещу нас


Българските граничари: Не разбираме какво точно е обвинението срещу нас
Снимка: Архив "Десант"
13 Април 2017, Четвъртък


Районният съд в Бургас прекрати днес съдебното производство по изпълнение на съдебната поръчка от Република Турция спрямо българите

Автор: Десант

Днес в Районен съд – Бургас се състоя заседание по делото с граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, на които турски съд повдигна обвинение по случай отпреди 9 години, когато при защита на границата ни бе застрелян турски бракониер.

Припомняме, че има решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) от края на 2014 г. , което обявява за недопустима и необоснована жалбата на роднините на застреляния турчин. 

Оказва се, че и магистратите от турския град Демиркьой също са постановили, че смъртта на рибаря е настъпила по небрежност. Което обаче сега наказателен съд в югоизточната ни съседка не взима под внимание и наново повдига обвинение срещу нашите граничари.

Районният съд в Бургас прекрати днес съдебното производство по изпълнение на съдебната поръчка от Република Турция спрямо българите.

На предишното съдебно заседание, състояло се на 21 март, съдия Георги Иванов връчи на четиримата български граждани обвинителни актове, внесени срещу тях в Тежък Наказателен съд в турския град Къркларели (известен на български като Лозенград). До днешното заседатие трябваше да им бъдат разяснени правата и да бъдат поканени да дадат обяснения по повдигатите им обвинения в Република Турция, с цел организиране на тяхната защита.

В началото на днешното съдебно заседание Районен съд – Бургас разясни на четиримата български граждани, че съгласно чл. 55 от НПК имат право да научат за какво престъпление са привлечени като обвиняеми и въз основа на какви доказателства. Съдът ги информира, че те могат да дадат или да откажат да дадат обяснения по обвинението и имат право да се запознаят с делото, да представят доказателства, да участват в наказателното производство, да обжалват актовете, които накърняват техните права и законни интереси.

Българските граждани заявиха днес пред Районния съд на Бургас, че не разбират точно какво е обвинението спрямо тях и запазват правото си да дадат обяснения в по-късен етап, когато имат яснота по него и доказателствата към обвинението.

С това, съдебната инстанция приключи със събирането на доказателствата и прекрати производството по изпълнението на съдебната поръчка.

Междувременно адвокатите на нашите граничари са изискали от турския съд да им бъдат предоставени документите, на които се позовава обвинението срещу тях, но не са представени пред съда.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
светослав Диков
15.04.2017 18:11:50
0
0
Преди време на тази граница първо стреляха после питаха кой идва. И имаше хубаво минно поле.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки