Търсят пари за спасяването на уникален храм


Търсят пари за спасяването на уникален храм
13 Април 2017, Четвъртък


Църквата „Успение Богородично“ в кюстендилското село Драговищица, построена през 1859 г., се нуждае от сериозен ремонт

Автор: Десант

Църквата „Успение Богородично“ в кюстендилското село Драговищица е в бедствено състояние. По цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток, се е появила пукнатина, която се разраства заплашително. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове и не изпълняват функцията си. Допълнително поставените метални обтегачи са пред скъсване от товара на отцепилата се каменна конструкция, алармира сайтът kmeta.bg. 

По култовата сграна има да се правят и други ремонти и реставрационни работи, както и дренаж около нея.

През последните в селото тече дарителска акция и набиране на средства за възстановяването на храма, но досега по нея са постъпили малко над 2 хиляди лева, които няма да стигнат доникъде. За да се изпълнят всички необходими дейности, са нужини стотици хиляди лева.

Към момента е изготвен проект за спасяването на църквата, за който местните жители събрали 300 лева. С този план ще се кандидатства за финансиране на реставрацията на уникалния храм.

Каменната светиня е построена през 1859 г. За да получат разрешение от турските власти, трима мъже от селото отишли с коне до Цариград. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки