Туристи настояват да се възстанови обществения транспорт до хижа "Селимица"


Туристи настояват да се възстанови обществения транспорт до хижа "Селимица"
Снимка: "Фейсбук"
10 Април 2017, Понеделник


Така те ще може да правят по-дълги преходи и да прекарват повече време в пернишкия дял на планината Витоша

Автор: Десант

Да бъде възстановен общественият транспорт до намиращата се на най-ниска надморска височина хижа в пернишкия дял на Витоша – „Селимица“, настояват 40 туристи в подписка до кмета на Перник и председателя на местния общински съвет, съобщиха инициаторите, цитирани от БТА.

Хижата, която се намира на 1305 м, е изходна база на перничани за излети във Витоша.
До 1990 г. до нея е имало редовен обществен транспорт, но сега последната спирка на автобусите и микробусите е в центъра на село Кладница.

Възрастни перничани и родители с малки деца се оплакват, че им е трудно да изминават разстоянието от Кладница до хижата и така са лишени от възможността да се радват на красивия природен парк Витоша.

Туристите настояват общественият транспорт до „Селимица“ да бъде възстановен сутрин и вечер в празнични дни в периода от април до края на октомври, за да може да правят по-дълги преходи и да прекарват повече време в планината.

Историята на "Селимица" започва още в първият етап от развитие на туристическото движение в България. Първият, който разпалва идеята за строителството на туристически бази на Витоша сред пернишките туристи е роденият в Русе минен инженер Хелмут Брокс. 

Именно под негово ръководство в дъното на каменната река под връх Селим започва строежът хежата. Тя е открита през далечната 1930 г. на рождената дата на инженера - 17 май. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки