Русенска изследователка разглежда отвън и отвътре „Чикаго – българският град“


Русенска изследователка разглежда отвън и отвътре „Чикаго – българският град“
10 Април 2017, Понеделник


Текстът представлява първия системен етноложки анализ на най-голямата българска общност в Северна Америка, който очертава културната топография и мигрантските социални мрежи

Автор: Десант

„Чикаго – българският град“ – поглед отвън и отвътре“ е текст на русенската  изследователка д-р Диляна Иванова, която живее и работи в Града на ветровете. Публикацията е обнародвана в най-новия брой на академичното списание „Българска етнология“, в който има силно русенско присъствие.

Статията на д-р Диляна Иванова е първият системен етноложки анализ на най-голямата българска общност в Северна Америка, който очертава културната топография и мигрантските социални мрежи.

Въпросите на глобализацията и постмодерните граници на общността, динамичното отношение между миграция и мобилност, етническата икономика – тези актуални теми показват мястото на българите в обществения живот на „имигрантската столица” Чикаго, както и нейната вътрешна динамика.

Съставител на новия брой на научното издание е директорът на регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, съвместно с доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Темата на списанието - „Етнология на града“, е емблематична за работата на русенските етнолози, макар у нас не са много тези, които се интересуват от нея – това отбелязва проф. Ненов в предговора, озаглавен „За изследователските полета на градската етнология“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки