Румен Радев готви обръщение към нацията по темата за избирателните права


Румен Радев готви обръщение към нацията по темата за избирателните права
09 Април 2017, Неделя




Автор: Десант

В официално обръщение към нацията държавният глава Румен Радев смята да засегне темата по дебата, който се разгоря последната седмица за ограничаването на избирателните права на българите в чужбина. Това обясни самият той пред журналисти в Ловеч по време на свое посещение на празника Цветница, съобщи БТА.

Намерението му е свързано със „скандалите”, белязали изтеклата седмица, заради  проекта за промени в Закона за българското гражданство, предложен на страницата на Министерство на правосъдието преди дни. С него индиректно се внасяха промени в Избирателния кодекс, с които се въвеждане изискване за уседналост и при парламентарни, и президентски избори.

Проектът предизвика остра реакция сред българската емиграция и най-вече сред дежурните протестъри в чужбина, които го обявиха за противоречащ на основния закон.

Проектът бе свален, а от Правосъдното ведмоство уволниха чиновник, като виновен за публикуването на предложението за промени. Въпреки че от Министерство на правосъдието поеха отговорност, по-късно стана ясно, че все пак инциатор на предложенията е канцеларията на държавния глава.

По думите на Румен Радев най-важното е, че е поставено вече начало на този дебат, а за самия него има време. Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. "Има много проблеми, които то трябва да решава", каза президентът.

На въпрос дали според него е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа президентът посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изострят непрекъснато. "Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки", каза още Радев.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки