Ето кои са най-гъсто населените градове у нас и в Европа


Ето кои са най-гъсто населените градове у нас и в Европа
Карта: Евростат
07 Април 2017, Петък


Видин и Ловеч пък водят класацията за най-слабо населените наши областни центрове

Автор: Десант

София е най-гъсто населеният град в България, сочат данни от анализ на "Евростат" за популацията и гъстотата на населението в ЕС през 2015 г.  Тогава столицата ни е имала население от 1,2 милиона души, а гъстотата на населението е била 1030 човека на квадратен километър. 

Според европейската статистическа служба, вторият по големина наш град – Пловдив, е бил с население от над 670 хиляди, като на квадратен километър са живели по 115 души. Варна, в която живеят около 470 хиляди души, е била с гъстота 126 души на кв км.

Най-слабо населените областни центрове у нас са Видин (58 хиляди души) и гъстота на населението 31 души на кв км; Ловеч (82 хиляди души) и 32 жители на кв км; Монтана (87 хиляди души) и гъстота 39 жители на кв км; Търговище (62 хиляди  души) и гъстота 43 души на кв км и Разград (55 хиляди души) – 50 жители на кв км.

Изследването на европейските статистици показват, че като цяло 73 на сто от българското население живее в градовете, а 27 процента – в селата. Най-много обезлюдени села се срещат в областите Габрово и Велико Търново.

В европейски мащаб най-гъсто населен е Париж - с 20 000 души на квадратен километър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки