Археологическият музей в Сандански с две номинации за награда


Археологическият музей в Сандански с две номинации за награда
07 Април 2017, Петък


Става дума за два документални филма, които ще участват на международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“

Автор: Силвия Горанова

Археологическия музей в град Сандански е с две номинации за награда от XIII-я Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“. Престижният форум се провежда във Велико Търново между 6 и 8 април. Конкурсът е част от програмата на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“.

Двата видео филма са създадени по повод на 80-годишния юбилей на Археологическия музей в Сандански и са със заглавия „Зората на християнството“ и „Раннохристиянската архитектура и шедьоври на античното изкуство“.



Първият разказва за откритията, утвърдили през последните години Сандански като сериозен археологически и проучвателски център на България. Раннохристиянският комплекс е един от най-забележителните обекти на архитектурния и културен туризъм с международна значимост, който ни показва ранния етап от историческия път на християнската вяра и традиция.

Филмът представя Епископската Базилика, която е достоверно възстановена и днес може да бъде видяна така, както е изглеждала през VI век.

Вторият филм представя раннохристиянската архитектура и шедьоврите на античното изкуство в региона на Сандански, когато християнството трайно се утвърждава в региона. Градските структури от преди 1500 години съвпадат почти нацяло със сегашните. Пример за това е античната Cardo Maximus, разположена до днешната главна улица на Сандански. Археологическите открития свидетелстват, че вероятно нашите предци са имали същите представи за градоустройство.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки