Пчеларите излизат на протест срещу използването на три пестицида


Пчеларите излизат на протест срещу използването на три пестицида
07 Април 2017, Петък


Най-опасна е употребата на неоникотиноиди, които са вредни както за пчелите, така и за хората

Автор: Десант

По инициатива на Съюза на българските пчелари днес пред Министерски съвет ще се състои национален протест против употребата на неоникотиноиди, които са вредни както за пчелите, така и за хората.

Негодуванието на пчеларите е насочено срещу използването на три пестицида, които от 27 март със заповеди на изпълнителния директор на Българската  агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев са разрешени за ограничена и контролирана употреба (дерогация). Областите в страната, в които тези неоникотиноиди, могат да се приложат са 17, като основно се намираг в Северна България. 

Пред журналисти Янко Янков от Българския пчеларски съюз обясни, че срещу разрешението на трите препарата ще се подадат и жалби в съда. Пчеларите се надяват те да бъдат отменени, но се опасяват, че вече е извършена сеитба с обеззаразени с тези пестициди семена. Освен това те настояват за по-добра политика към сектора, защото опазването на пчелите е свързано с грижата към природата въобще.

Зам.-председателят на Конфедерацията на пчеларите Иван Кожухаров цитира проучване, според което тези неоникотиноиди имат период на разпад от 19 години.  По думите му, употребата на тези препарати съсипва здравето на хората и унищожава  бранша.

Според зърнопроизводителите  употребата на тези вещества е наложителна във връзка с борбата със сивия рапичен хоботник. Заради този вредител миналото лято в Добричка област например се наложило презасяване на 500 хиляди декара. Ново изследване, направено преди десетина дни е показало, че популацията на хоботника в Добруджа е голяма.

Преди броени дни на среща в земеделското министерство изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) д-р Бернард Урл заяви, че оглавяваното от него ведомство работи по най-новото си научно становище за неоникотиноидите и въздействието на употребата им върху здравето на пчелите. Очаква се то да бъде публикувано през ноември тази година.

"Данните, които сме събрали досега, потвърждават, че има риск  и трябва да се анализират добре научно, след което да се обсъдят и вземат най-правилните решения от ЕК. Там вероятно ще има и други фактори, които ще повлияят – икономически  и социални. Ние имаме ангажимент към научната част на проблема” - изтъкна още Бернард Урл. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки