Сагата с тунела "Железница" - в очакване на развръзката


Сагата с тунела "Железница" - в очакване на развръзката
06 Април 2017, Четвъртък


Предстои служебният министър да дава обяснения 

Автор: Десант

Изненадващото решение на Агенция "Пътна инфраструктура" да прекрати обществената поръчка за избор на строител на най-дългия тунел в България - при село Железница, част от Лот. 3.1 на магистрала "Струма", продължава да буни духовете в обществото. 

Проектът, който е заявен като един от приоритетните за страната, се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 и неизпълнението му в срок поставя в риск средствата по цялата програма.

Учудването си от взетото на 4 април решение изрази и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която написа в страницата си във "Фейсбук": „Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритетен обект, финансиран със средства от ЕК”.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че на пресконфренерция днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и Пирин Пенчев, член на Управителния съвет на Агенцията, ще направят изявление за медиите във връзка с прекратяването на процедурата и ще осветлят мотивите си.

Междувременно обаче агенти на ДАНС обискираха офиса на АПИ  и арестуваха висш служител на ведомството. Агентите проверяват документация заради спрения търг за тунел „Железница“

АПИ е обект на проверка от страна на службите, тъй като в хода на процедурата е констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата е изчезнало, информираха от OFF news.

Арестуваният е Стефан Гайтанджиев, който е оценител по проекта.

Обществената поръчка за „Железница“ е на стойност 250 милиона лева. От АПИ обясниха, че спират търга заради дребни нарушения - папката с техническото предложение на един от участниците в търга е изчезнала от стаята, в която се съхраняват документите на всички участници.

Тъй като условията за съхранението им са изключително строги и в стаята е забранено да влиза само по един служител, битува подозрение, че папката е открадната от вътрешен човек от АПИ.

Разследването на ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Той е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция.

Любопитното е, че преди него оценител на търга за тунел „Железница“ на „Струма“ е бил сегашният служебен министър Спас Попниколов. Когато той встъпва в длъжност в каминета на Герджиков, си прави отвод и на негово място идва именно Стефан Гайтанджиев.

Оценителят е арестуван за 24 часа, след като в дома му е намерена изчезналата папка. По-късно е бил освободен срещу „подписка“.

На въпрос дали ще се наложи ново проектиране и да се смени трасето на магистрала „Струма“, премиерът Огнян Герджиков посочи, че това не може да бъде приоритет на служебното правителство заради краткия времеви хоризонт, който има. По думите му този въпрос трябва да бъде решен от новия кабинет.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки