Наш ветроходен кораб ще участва в най-бляскавите морски празници в Европа


Наш ветроходен кораб ще участва в най-бляскавите морски празници в Европа
Снимка: "Топ Сейл"
06 Април 2017, Четвъртък


По време на 5-месечното си плаване баркентината „Роял Хелена“ ще представи България и на грандиозната Балтийска Тол шипс регата

Автор: Десант

Тази събота под звуците на представителния духов оркестър на ВМС баркентината „Роял Хелена“ ще отплува от варненското пристанище и ще поеме на 5-месечно плаване, през което ще посети най-бляскавите морски празници в Европа. 

В Хамбург ветроходният кораб ще вземе участие в празника на тамошното пристанище. Много е вероятно именно българската баркентина да води Парада на ветрилата по река Елба, споделя пред медиите Пламен Свещаров, изпълнителен директор на  фирмата-собственик на ветрохода „Топ Сейл“.

Очаква се по време на посещението на Съндърленд, Великобритания, на борда да се качи кметът на града. Гостуването е предвестник на домакинството на Съндърленд на регата Тол Шипс през 2018 г. Следва участие в регата с 50 ветрохода в Бремерхафен.

„Роял Хелена“ ще представи България на грандиозната Балтийска Тол Шипс регата, в която ще участват 110 ветрохода. „В класа на големите ветроходи А, където е и нашият кораб, са се записали 26 участници. Стартираме от Халмстат, Швеция, до Котка, Финландия, ще посетим Талин, Естония, и ще продължим надпреварата от Турко до Клайпеда. Финалът ще е в Шчечин, Полша. Очаква се той да бъде посетен от 4 милиона души“, разказва още Свещаров.

Баркентината е очаквана в града-побратим на Варна Рощок, Германия, където са подготвили специална програма. Тя ще се включи в морския празник Сейл Ден Хелдер в Холандия и на финала на второто голямо лятно събитие за ветроходи в Льо Авр, Франция.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки