Нова сензационна находка в античния град Хераклея Синтика


Нова сензационна находка в античния град Хераклея Синтика
06 Април 2017, Четвъртък


Археолози откриха каменна плоча, описваща в стихове подробностите около смъртта на погребания под нея човек

Автор: Десант

Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1200 кг и с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика в местността Рупите, съобщиха от Община Петрич.

По думите на доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН и ръководител на разкопките на този забележителен обект, монументът има уникална научна стойност.

Надписът върху ценния артефакт разказва една истинска „криминална история”. При това повесдтвованието е в стихотворна форма - нещо изключително рядко срещано във времената, когато е създадена плочата, твърди преподавателят в катедра „Класически филологии” на СУ „Св. Климент Охридски” и епиграф Николай Шаранков.

В детайли е описана цялата история около смъртта на човека, погребан в гроба, увенчан от въпросната плоча. Голяма част от гробницата обаче е разграбена.

Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град. 

По думите на петричкия кмет Димитър Бръчков, откритието за пореден път показва, че потенциалът на античния град Хераклея Синтика, който е най-големият по долината на средна Струма, е огромен и си заслужва да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация.

В тази връзка от местната администрация полагат усилия той да стане обект от национално значение. Общината още миналата година работи по подобряване състоянието на инфраструктурата, водеща до античните руини.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки