Електропроводната въздушна линия „Добруджа – Бургас“ е обявена за обект с национално значение


Електропроводната въздушна линия „Добруджа – Бургас“ е обявена за обект с национално значение
05 Април 2017, Сряда


Проектът ще бъде изграден на териториите на общините Ветрино, Девня, Провадия, Долни Чифлик, Дългопол, Руен, Поморие, Айтос и Бургас

Автор: Десант

Новата въздушна електропроводна линия 400 kV „Добруджа-Бургас“ беше обявена от правителството за национален обект и обект с национално значение. Проектът ще бъде изграден на териториите на общините Ветрино, Девня, Провадия, Долни Чифлик, Дългопол, Руен, Поморие, Айтос и Бургас.

Решението на Министерския съвет се налага във връзка с делегиран регламент на Европейската комисия от 2015 г., с който проектът за изграждане на вътрешна линия между Добруджа и Бургас е потвърден като проект от общ интерес.

За изпълнението на тези проекти се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок национален приоритет съгласно националното законодателство. От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа.

Новата въздушна електропроводна линия ще бъде с приблизителна дължина 100 км и капацитет от 1500 MW. Този проект ще допринесе за реализирането на приоритетния европейски коридор Север - Юг.

През 2016 г. ЕК одобри финансиране със средства от Механизма за свързване на Европа за изграждане на електропровода в размер на 29 857 500 евро. Строително-монтажните работи се очаква да стартират през 2018 г. и да завършат до края на 2020 г. Въвеждането в експлоатация на електропровода е предвидено за 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки