Любопитно! Защо са криви дърветата в Кривата гора край полския град Грифино


Любопитно! Защо са криви дърветата в Кривата гора край полския град Грифино
Снимка: seawhisper
05 Април 2017, Сряда


С разрушаванета на града през Втората световна война е затрита и тайната на необичайния лес

Автор: Десант

Стволовете на 400-годишните ели в Кривата гора в Полша са извити на 90 градуса, като всички те са деформирани на север.
 
Никой няма представа каква е причината за тази необичайна форма на дърветата край Грифино. Градът е почти напълно разрушен по време на Втората световна война и тайната за произхода на гората е изгубена заедно с него. 

Странно изкривени дървета се срещат и в други части на света, но не и в такова огромно количество и не така стройно подредени, както в полската Крива гора. Смята се, че елите в нея са били засадени в началото на 30-те години на миналия век. Очевидно е, че дърветата са били повредени в ранната си възраст, тъй като стволовете им са наклонени към земята в първите им 1-2 метра, а после растат право нагоре, достигайки височина от около 15 метра.

Специалистите смятат, че ако причината за необичайното изкривяване е генетична, то те щяха да продължат да се кривят и по-нагоре. Но тъй като след зигзага отново се устремяват право нагоре, то най-вероятно странната им форма е резултат от въздействието на фактори от околната среда. 

Возможно е, когато елите са били още млади, да е паднал силен сняг и преспите да са ги притискали през цялата пролет. Но тази версия не обяснява защо кривата кория е обградена от прави дървета. 

Затова преобладава хипотезата, че те са били извити от фермери, които така са подготвяли дървесината за производството на мебели или строителството на кораби. Войната обаче им попречила да довършат работата си.

Хората често умишлено променят формата на дървесната растителност. Такъв пример дават "цирковите дървета" в градините Гилрой в Калифорния. Там американските индианци са ги деформирали, за да се ориентират по-лесно в гората.  






В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки