Румен Радев и Доналд Туск на едно мнение за политическата стабилност на Югоизточна Европа


Румен Радев и Доналд Туск на едно мнение за политическата стабилност на Югоизточна Европа
04 Април 2017, Вторник


В случай на затруднения Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране на охраната на външната граница и е готов бързо да подкрепи България

Автор: Десант

ЕС трябва да следва общ цялостен подход към Югоизточна Европа за намаляване на политическото напрежение и за икономическото  развитие на държавите от региона. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Доналд Туск е на работно посещение у нас по покана на българския държавен глава.
 
„Европа не е свързана единствено от процедури и финансови средства, но също така от достойнство и политика на солидарност. Солидарността означава „един за всички и всички за един“. Европа винаги ще бъде до вас“, подчерта Доналд Туск пред представители на медиите след края на срещата.
 
Водещ акцент по време на разговорите е бил гарантирането на сигурността в ЕС и особено в региона на Балканите, стана ясно от думите на Румен Радев и Доналд Туск. „В тази сложна обстановка България има важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница“, посочи президентът.

По думите на държавния глава страната ни е предложила конкретни мерки, които да залегнат в общ оперативен план на ЕС за защита на българската външна граница, в случай на нарастване на мигрантския натиск, както и за допълнителна финансова подкрепа. 

Темата беше обсъдена на няколко последователни заседания на Европейския съвет и страната ни получи уверения от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оказването на такава подкрепа в случай на нужда.
 
„Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с пълното изпълнение на споразумението между Европейския съюз и Турция. ЕС спазва своите задължения и очакваме от Турция също така да спази своята част от споразумението“, посочи Доналд Туск.

Той подчерта, че ЕС разбира, че укрепването на граничния контрол в България оказва голяма тежест върху националния бюджет. „В случай на затруднения Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България“, добави още той.
 
„За България е изключително важно да развива отношения на добросъседство с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между Европейския съюз и Турция създава най-голям риск точно за България“, заяви президентът Радев.

Българският президент призова за добра воля и от двете страни за намаляване на това напрежение. Недопустимо е Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България. Затова е нужно да имаме координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство“, подчерта още Румен Радев.
 
Държавният глава благодари за личната ангажираност на Доналд Туск за продължаването на Кохезионната политика и през следващия програмен период на ЕС. „Кохезионната политика залегна устойчиво в приоритетите на Римската декларация и ще гарантира едно по-хармонично и устойчиво развитие на ЕС“, посочи Румен Радев.
 
По думите на президента членството на България в ЕС е най-голямата гаранция за икономическото развитие на страната ни и за постигането на просперитет и сигурност. „И затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на Съюза. Ние сме доказал се остров на стабилност и ще продължаваме да полагаме усилия с помощта на ЕС да затвърждаваме тази позиция тук, на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време“, заяви още Румен Радев.
 
Осигуряването на енергийната независимост на страната ни и Югоизточна Европа също е било сред акцентите на срещата. Според държавния глава е време да се обсъди отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и на неговото транзитиране към Западните Балкани и към други държави членки на ЕС, за да се избегне рискът от доставки през райони, в които има активни или тлеещи конфликти. Обсъдени са били и предстоящите преговори с „Газпром“ и необходимостта от ясна, силна и единна европейска позиция.
 
В изявлението си пред представителите на медиите Доналд Туск увери, че ЕС ще работи за намаляването до минимум на цената и щетите от Брекзит за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват те.


В категории: Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки