Опасно близо! Астероид преминава през земната атмосфера


Опасно близо! Астероид преминава през земната атмосфера
04 Април 2017, Вторник


Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало подобно явление

Автор: Десант

Астероидът 2017 GM, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близко разстояние до центъра на Земята - само на 16 288 км. Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера (екзосфера).

През последните часове астрономите положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина.

В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия.

Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха.

Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки