Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са скалъпени


Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са скалъпени
03 Април 2017, Понеделник




Автор: Десант

По повод постановлението на Софийската градска прокуратура от 3 април 2017 г. уличаващо д-р Илко Семерджиев в престъпление против реда на управлението, вицепремиерът и служебен министър на здравеопазването отговори, че обвиненията срещу него били в стил „гузен негонен бяга".

"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват" - обяснява той в разпратено до медиите прессъобщение.

По думите му, основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. "Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник – директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ" - изтъква той.

Министърът твърди, че на Стоименова не е искана оставката, а изрично й е било предложено да провери подадените документи за поста заместник-директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да докладва на 27 март 2017 г. – нещо, което тя не е изпълнила, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

"В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала" - изтъква Семерджиев.

Той отбелязва, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник – директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

"Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента", казва още вицепремиерът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки