Подновяват археологическите разкопки в Хераклея Синтика


Подновяват археологическите разкопки в Хераклея Синтика
31 Март 2017, Петък


Това е най-големия древен обект по долината на средна Струма

Автор: Десант

От началото на месец април се подновяват археологическите проучвания на най-големия археологически обект по долината на средна Струма Хераклея Синтика. Това са останки от античен град, руините на който са разположени в землището на село Рупите, община Петрич (върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух). В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

През миналата година са направени теренни обхождания, които продължават да учудват с мащабите на този град. Ръководител на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински, а в тях ще участват и археолози от историческия музей в Петрич.

Самият град Хераклея Синтика заема площ от около 10 квадратни километра. Преди 15 години във фонда на Историческия музей - Петрич, е предадена масивна мраморна плоча с надпис на латински език. От него става ясно името на античния град - Хераклея Синтика. Всичко открито от 2007 г., когато започват проучванията тук, до момента е консервирано и експонирано в Историческия музей в Петрич. 

Археолозите се надяват да разкрият една допълнителна част, която е свързана около водоскока с лъвските глави и обхваща пасажа между елинистическата фасада от времето на македонските царе Филип Втори и Александър Македонски до Римската епоха.

А от Община Петрич са обещали да асфалтират пътя до Хераклея Синтика, което ще е голямо облекчение за туристите.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки