Бивши шефове на „Напоителни системи“ ощетили дружеството с близо един милион лева


Бивши шефове на „Напоителни системи“ ощетили дружеството с близо един милион лева
Стайко Ганчев
31 Март 2017, Петък


Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Ивайло Първанов и Стайко Ганчев. Те ще отговарят за тежки стопански престъпления

Автор: Десант

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Ивайло Първанов и Стайко Ганчев – бивши изпълнителни директори на „Напоителни системи“ ЕАД за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

Обвиненията са по разследването, образувано в началото на февруари т.г. за безстопанственост в дружеството.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение сключване на неизгодни сделки (чл. 220, ал.2 вр. с ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 НК). В периода от 15 декември 2014 г. до 13 юни 2016 г. в София, при условията на продължавано престъпление, като Изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Първанов е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв.

Не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“ ЕАД, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка (чл. 220, ал.1 от НК) и в безстопанственост (чл. 219 от НК). 

На 24 февруари 2012 г. в Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е следвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ ЕАД по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР.

Разследването е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР.

Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността.

В периода от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г. Ганчев умишлено не е полагал достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от това за последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв.

Установено е, че по сключен договор на 2 август 2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение „Подписка“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки