До 2020 г. парите за наука ще се увеличат тройно


До 2020 г. парите за наука ще се увеличат тройно
31 Март 2017, Петък


В момента България е на 58 място след страни като Виетнам, Алжир и Нигерия по брой на международно видимите научни резултати

Автор: Десант

До 2020 г. държавното финансиране за научноизследователска дейност да се повиши тройно – до 0,7% от БВП, а през 2025 г. то да достигне 1%. Това предвижда нов проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г., подготвена съвместно с експерти от Българската академия на науките и висши училища, съобщават от Министерството на образованието.

Според най-значимата научна база данни - Web of Science (WoS), през последните десетилетия България губи позиции по отношение на броя на международно видимите научни резултати. През 2016 г. страната ни заема 58 място след страни като Виетнам, Алжир и Нигерия. Подобна е позицията по брой цитирания.

Активността на българските учени остава практически непроменена спрямо предходни години. Те създават около 3500 документа и до 2500 реферирани научни трудове годишно. Тези стойности са в контраст със световните тенденции за ускорено повишаване на научната продукция.

Основната цел на новия проект е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният научен авторитет на страната.

Документът предвижда три етапа на развитие. До 2022 г. българската наука трябва да се модернизира. До 2026 г. системата трябва да се доближи до средното европейско равнище. До 2030 г. научните изследвания в България трябва да достигнат световно ниво.

Проектът вече е публикуван за обществено обсъждане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки