Ортопедичната работилница в Стара Загора отваря врати за посетители


Ортопедичната работилница в Стара Загора отваря врати за посетители
29 Март 2017, Сряда


Болницата използва с предимство швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми

Автор: Десант

Ден на отворените врати организира на 31 март 2017 единствената в България българо-швейцарска Ортопедична работилница в Стара Загора, която изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми.

Открият ден започва от 11,00 часа на 31 март, в присъствието на посланика на Швейцария Денис Кнобел, областния управител на Стара Загора проф. Веска Шошева, кмета на града Живко Тодоров, дарители и др. Със събитието  се  отбелязва завършването на тригодишния българо-швейцарски проект „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Събитието е от интерес за лекари, рехабилитатори, студенти по медицина, общински експерти по здравеопазване, социални работници, граждани, медии.

Гостите на Деня ще могат да разгледат Работилницата и новооткрития Обучителен център, както и да разговорят с швейцарския лекар д-р Бруно Франие и българския му колега д-р Йовко Гюров, с швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта.

Междувременно д-р Франие ще извършва редовни ортопедични прегледи, които започна преди десет години за деца от цялата страна.  При посещенията си в България на всеки два месеца с него идват и ортопедични техници, за да изработват коригиращи ортопедични средства.

В рамките на проекта са обучени четирима български специалисти, които вече сами могат да правят ортопедични средства за нуждаещите се деца. Прегледани са 800 деца, изработени са 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези. 

С предимство се използва швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.

В момента изработването на коригиращи средства не се покрива от Здравната каса и затова и в бъдеще Работилницата ще продължи да разчита на дарения и проекти.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георги Георгиев
07.04.2017 12:46:05
0
0
,
Честито на Ортотех и д-р Гюров.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки