Варна отново ще е домакин на детския фолклорен конкурс „Диньо Маринов“


Варна отново ще е домакин на детския фолклорен конкурс „Диньо Маринов“
29 Март 2017, Сряда


Над 250 талантливи изпълнители на народна музика от цялата страна ще се изявят на сцената на Концертна зала „Камчия“

Автор: Силвия Горанова

На 31 март, от 9,30 ч., в Концертната зала на СОК "Камчия" ще  бъде  открито  двадесет и третото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”– Варна за изпълнители на народна музика. Организатор на конкурса е Център за подкрепа за личностно развитие към Общински детски комплекс-Варна, със съдействието на общината и РУО.


Диньо Маринов

В настоящото издание заявки за участие са подали  над  250 участници от градовете: Велико Търново, Тетевен, Перник, Дряново, Пордим, Провадия, Шумен, с. Сейдол (обл. Разград), Сунгурларе, Монтана, Търговище, Генерал Тошево, София, Добрич, Сливен, Варна, Плевен, Котел, Нови пазар, Карлово, с. Черни Вит (обл. Ловеч) и др. 

Участниците ще се състезават  в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Журито, което  ще  оценява изпълненията тази година, е в  състав: председател - Димитър Христов Христов – гл. диригент при БНР, композитор, и членове - Петьо Костадинов Петров – оркестрант в оркестъра на БНР, Ангел Тодоров Добрев – преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев Костадинов – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР, диригент на хор „Космически гласове от България“, Евелина Спасова Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Димитрова Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция на тема “Добрите практики за приобщаване на децата, изпълняващи фолклор, към историята на народната музика и златните фондове на БНР“ с лектор Цвети Радева, водеща на предаването по БНР “Имат ли песните спиране“ и етномузиколог.

Две поредни години Детският фолклорен конкурс „Диньо Маринов” е събитие за Варна, а дните  на надпяването и надсвирването се превръщат в своеобразен  празник на българската народна музика. Организатори канят  гражданите и гостите на Варна да бъдат публика на младите фолклорни таланти на България.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки