"Екзакта" вкарва шест партии в новото Народно събрание


"Екзакта" вкарва шест партии в новото Народно събрание
24 Март 2017, Петък


На 26 март биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели

Автор: Десант

Електорална прогноза, изготвена на базата на национално представително проучване, проведено от „Екзакта рисърч груп” в периода 17-22 март 2017 г., сочи, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на брой партии и коалиции, данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока. Най-вероятно третото място ще заемат "Обединени патриоти", а четвъртото – ДПС. Пети са "Воля", а данните ни отреждат шесто място на "РБ-Глас народен".

С резултат от 4% е по-вероятно "РБ-Глас народен" да успее да запази шансовете си за участие в състава на 44–то Народно събрание, които регистрираме четири дни преди вота.

В последните дни на кампанията регистрираме мобилизация сред избирателите на още две политически формации: "АБВ-Движение 21" и "Нова република". Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните ни не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. Електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи - изтъкват от "Екзакта". Социолозите изтъкват, че в същото време, някои косвени индикатори насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 2017 г. (в %)  според "Екзакта" са: ГЕРБ – 31,2% БСП за България – 28,1% Обединени патриоти – 10,5% ДПС – 7,6% Воля – 6,5% РБ – Глас народен – 4,0% АБВ-Движение 21 – 2,6% Нова република – 2,6% Да, България – 1,5% Не подкрепям никого – 2,4%.




В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки