Свлачище край рудник "Кремиковци" заплашва едноименния софийски квартал


Свлачище край рудник "Кремиковци"  заплашва едноименния софийски квартал
24 Март 2017, Петък


Изоставената на произвола на съдбата мина постоянно се пълни с вода

Автор: Десант

Изоставеният рудник "Кремиковци", който стои вече 7 години безстопанствен, заплашва да погълне едноименния столичния квартал, алармират медиите.

Старата мина постоянно се пълни с вода, а край нея се е образувало и свлачище, което застрашава живеещите в този район.

През 2010 г. част от земите са продадени на търг и вече са частна собственост на фирма „Металтрейд инженеринг” ЕООД, а останалата част остава държавна собственост. Малко след продажбата обаче всички тръби и водоотливната шахта в рудника са премахнати и водата започва да се покачва.

През 2010 г. тогавашното правителство сключва и концесионен договор с фирма „Целзиан” ООД за добив на желязна руда и барит. Но тъй като фирмите не постигат споразумение помежду си, мината е изоставена.

Последното решение на Министерския съвет отменя концесията на фирма "Целзиан" по причина, че повече от 22 месеца в рудника няма концесионна дейност, както трябва да е по договор. От компанията обаче завеждат дело срещу решението.

И докато тече съдебното производство по случая, местните жители се опасяват, че водата и образувалото се свлачище може да погълнат целия софийски квартал „Кремиковци“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки