Сензационна прогноза за състава на парламента след събитията на границата с Турция


Сензационна прогноза за състава на парламента след събитията на границата с Турция
23 Март 2017, Четвъртък


Патриотите разгръщат потенциала си, Марешки остава извън Народното събрание

Автор: Десант

Научният институт за анализи и социални стратегии (НИАСС) е провел със собствени средства проучване сред 600 пълнолетни български граждани, което показна, че 79,1% от запитаните одобряват акцията на "Обединени патриоти" за затварянето на турската граница. 14,2% са без мнение и едва 6,7% я осъждат.

Експресното телефонно проучване е проведено вчера, 22 март. От него става ясно, че още по-висок е делът на осъждащите турската намеса във вътрешните работи на България – 87%.

Това се отразява и пряко на нагласите за гласуване. Патриотите вземат лъвския пай от колебаещите се, коментират социолозите. Към днешна дата това са близо ¼ от избирателите (24.2%). Около половината от тях – 48% казват, че биха гласували за "Обединени патриоти". Тук резервите на „традиционните“ играчи са минимални ГЕРБ – 15%, а БСП – 11%. "Воля" взема от този сигмент едва 3%.

Това може да обърне всички изборни прогнози.

Сред твърдо решилите за кого ще дадат гласа си БСП и ГЕРБ остават с доближени позиции – съответно 19,8 и 19,5%. "Обединени патриоти" са на къса дистанция след тях с 16,2% ДПС взема традиционно 9,8%. Марешки е под ръба за влизане с 3,3 и явна тенденция надолу вследствие скандали и подозрения за кражба на ДДС. РБ са с едва 3%, а АБВ с 1,9, и ДОСТ – 1,6%.

Ако към твърдо решилите добавим потенциалната периферия обаче, се получава сериозно разместване: "Обединени патриоти" стават първа политическа сила с 27%, следва ГЕРБ с 23, БСП 22,5 и ДПС с 11%.

Само времето и събитията на южната ни граница ще позволят на патриотите да мобилизират подобна подкрепа, но като че ли всичко работи в тази посока.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки