В Световния ден на водата да си припомним най-прочутите балнеолечебници у нас


В Световния ден на водата да си припомним най-прочутите балнеолечебници у нас
22 Март 2017, Сряда


България е на второ място в Европа по естествени минерални извори

Автор: Десант

Всяка година на 22 март човечеството отбелязва Световния ден на водата. Инициативата се ражда през 1992 г. на конференцията на ООН „Екология и развитие” в Рио де Жанейро. Мотото на деня през 2017 г. е „Защо пилеем водата?“, което за пореден път привлича вниманието върху важността на тези природни ресурси за планетата и екоравновесието, информира сайтът на Министерството на туризма.

Наличието на вода с добро качество е от изключително значение за хората, природата и икономическите дейности. Населението на света се увеличава с над 80 млн. всяка година, а необходимостта от прясна питейна течност - с 64 млрд. куб. м годишно. Безводието може да е основна причина за глад и недохранване, особено в земеделските райони.

Водите са от съществено значение за развитието и на българския туризъм. Страната ни е богата на естествени водоеми с голяма степен на запазеност и чистота – Черно море, река Дунав и много други реки, езера, водопади, голямо количество извори и пр. Всички те са важна предпоставка за развитието на устойчив, целогодишен туризъм. 

Едно от най-ценните природни богатства в страната ни е изобилието на естествени минерални извори. По този показател България заема второ място в Европа, притежавайки почти всички познати видове минерални води, използвани от древността до днес.

Проучени са над 600 минерални водоизточника с 1600 извора и общ денонощен дебит над 270 млн. литра, като температурата на някои от тях надхвърля 100 градуса по целзий. Те са подходящи за профилактика и лечение на над 90% от най-масовите заболявания. В Сапарева баня се намира най-горещият гейзер в Европа. Балнео-, СПА и уелнес туризмът са сред водещите специализирани услуги у нас и заедно с летните и зимните ваканции правят страната все по-конкурентна дестинация за четири сезона.

Много от нашите градове са възникнали около някогашните минерални извори още по тракийско време и край римските терми. В това отношение страната ни е натрупала многобройни исторически факти и традиции. Траките са познавали целебните тайни на минералните извори.

По-късно в римско време тук се създават някои от най-прочутите балнеолечебници: Хисар - Древна Аугуста, Кюстендил - Пауталия, Бургаски минерални бани - Акве калиде (по-късно Термополис), Сапарева баня - Германея, Сливенски бани - Танзос и София - Улпия Сердика, Одесос – Варна и много други. Известни балнеологични центрове са строили римските императори Траян, Септимий Северий, Максимилиан, Юстиниан.

В тази историческа връзка се крие близостта между балнеотуризма и все по-търсените културно-исторически маршрути. На много места в страната около топлите извори са изградени модерни СПА центрове, които привличат гости от цял свят. В тях на конкурентни цени се предлагат висококачествени лечебни и възстановителни процедури – калотерапия, хромотерапия, таласотерапия, ароматерапия, лечебни и естетични масажи и др.

България е прочута и с живописното си, не силно солено и без приливи море, което е много подходящо за къпане през топлите месеци. Нашето Черноморие предлага много разнообразни възможности за почивка и забавление. Дълго 378 км, то включва над 230 плажа, много заливи, красиви устия на реки с лонгозни гори и рядко съчетание между планински релеф и морски климат. Българските плажове имат фин, чист пясък, а част от тях са отличени със знака „Син флаг” – оценка за чиста и екологична среда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки