Сондажът на минералния извор в шуменското село Мараш отново ще бъде проучен


Сондажът на минералния извор в шуменското село Мараш отново ще бъде проучен
21 Март 2017, Вторник


Той стоя консервиран в продължение на 20 години

Автор: Десант

След като в продължение на 20 години сондажът за минерална вода в шуменското село Мараш стоеше консервиран, сега Община Шумен сключи договор за неговото разконсервиране и проучване.

Предстои геоложката фирма „Геология, проектиране и проучване” АД от Варна да започне 72-часово водочерпене по съвременен метод. След като се стигне до чиста вода и се стабилизира нивото й, РЗИ ще вземе проба от нея, за да бъдат извършени необходимите изследвания – бактериологични, микробилогични, физически, химически, биофизически, биохимически, радиологични и всякакви други показатели.

На базата на резултатите от тях ще бъде направена балнеологична оценка за качествата на водата и ще бъде издаден сертификат за сферите на нейното приложение.

В решение на МОСВ е записано, че водата от сондаж № Р -2 в село Мараш може да се ползва единствено за хидро-гео-термална енергия, отдих и спорт, като няма балнеологична оценка. Водата ще може да се използва за лечение на опорно-двигателния апарат, гинекологични и кожни заболявания.

Проучването ще струва на общината 18 хил. лв. с ДДС.

Минералният извор в шуменското село Мараш се слави, че лекува поне 27 заболявания.

Пропомняме, че от 2011 г. с решение на МОСВ, минералните извори са отдадени на общините, като едно от условията предвижда те да бъдат върнати обратно на държавата, ако местните администрации не предприемат нищо с предоставените им минерални извори.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки