Закриха и последния щат за експерт по религия в България


Закриха и последния щат за експерт по религия в България
21 Март 2017, Вторник


В цялата страна вече няма нито един специалист богослов в регионалните управления по образование, който да отговаря за този предмет, алармира сайтът "Двери на православието"

Автор: dveri.bg

От 1 март е закрит щатът на последния експерт по предмета религия в Регионалното управление по образованието в Русе. Вече в цялата страна няма нито един специалист богослов в регионалните управления по образование, който да отговаря за предмета религия. Последна на тази длъжност беше Росица Георгиева от РУО-Русе, която от началото на месеца вече отговаря за квалификацията на педагогическите кадри.

Пълното закриване на щата за експерт по религия съвпада с 20-та година от възстановяването на предмета в българското училище и се случи в пълно мълчание. Св. синод, който бе уведомен за предстоящото закриване на длъжността на експерта по религия,  е решил да пише писмо до президента Румен Радев и да иска съдействие от него. Не е ясно какво ще помогне държавният глава, тъй като решението за реформата е взето от Министерството на образованието.

Тенденцията за премахване на експертите по религия датира от 2008 г., само три години след тяхното назначаване. През 2005 г. от Министерството на образованието назначиха старши експерти по религия в шест Регионални инспектората по образованието в страната, които бяха ръководени от главен експерт в Министерството. Целта беше те да подпомогнат организирането на преподаването на религия в съответните области.

Наличието на експерти наистина подобри организацията и доведе до увеличаване броя на учителите и на учениците, изучаващи предмета. Пенсионирането на главния експерт Панчо Василев през 2008 г. беше използвано, за да не бъде назначен друг на негово място.

От 2008 г. насам постепенно се съкращава броят на експертите, като последният на тази длъжност беше в Русе. Щатът на Росица Георгиева е закрит с мотива, че не може да има само един човек в цялата система на образованието на тази длъжност. Сега за предмета религия в РУО-тата ще отговарят 28-те експерти по обществени науки и гражданско образование. Към тяхната длъжностна характеристика е добавена и религията.

В същото време нито един от тези експерти не е завършил богословие и няма понятие от учебното съдържание и начин на преподаване на предмета. И ако един магистър по география, който отговаря в РУО-то и за преподаването и на историята, познава историческата наука от общообразователната си подготовка, то религията за него е една напълно непозната област, в която не владее дори терминологията.

Естествено е тези експерти да не поставят преподаването на религия сред приоритетните си дейности. Още повече се усложнява ситуацията ако експертът е убеден атеист и смята религията за безсмислен предмет в училище. В същото време, дори добронамерените нови експерти по обществени науки, гражданско образование и религия, трудно се ориентират в спецификата на новия си ресор и не са компетентни да помогнат при възникнали трудности, като например, съмнение за сектатска пропаганда и др. под.

Реформата, направена от Министерството на образованието, внася нови проблеми в преподаването на религия, където в момента, според специалисти, цари пълен хаос. Предметът сега е без утвърдени нови програми и учебници, които да са синхронизирани с новия закон за образованието, влязъл в сила от 1 август 2016 г., не е съставена и нормативна уредба за него.

С всички тези важни задачи беше натоварен Експертният съвет, сформиран от предишния министър на образованието Меглена Кунева, който обаче не успя да завърши работата си заради падането на правителството. В края на дейността си съветът излезе със становище, че е необходимо да се възстанови поста главен експерт по религия  в Министерството на образованието и да се назначат петима старши експерти в Регионалните управления на образованието.

В крайна сметка, действията на служебното правителство показаха, че те не са се съобразили с това становище и преподаването на религията остава с неуточнени параметри.

Източник: dveri.bg


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки