„Луксът на XIX век“ разкрасява Велико Търново в навечерието на празника на старата столица


„Луксът на XIX век“ разкрасява Велико Търново в навечерието на празника на старата столица
20 Март 2017, Понеделник


Експозицията разкрива какъв е бил естетическият вкус на буржоазията в Европа

Автор: Десант

Съвместната изложба на Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Бургас „Луксът на XIX век“ гостува във Велико Търново в навечерието на празника на старопрестолния град. Експозицията е разположена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век провокират фабрично производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. Появяват се нови метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк кръг граждани.

Четиринайсет теми се разгръщат чрез описанието на всекидневието – Пътешествия и сувенири, Времето у дома, Скулптура, Бронзът на бедните, Бронзови животни, Бюст, Интериор, Книги, Фотография, „Сребро“, Порцелан, Стъкло, Каталози със стоки.

Експонират се часовници за камина, сервизи от кристал, порцелан и метал, свещници, огледала, кутии за бижута, подноси, скулптури. Представен е естетическия вкус на буржоазията в Европа.
„Луксът на XIX век“ показва всекидневни предмети, заловени при опит за нелегален трафик от Регионална митническа дирекция - Бургас през 1996 и 2000 г.

На последното издание на Панаир на музейните изложби (MEF) 2016 г. в Русе изложбата на русенския музей „Луксът XIX век“ получи награда за концепция в Категория „Съвместна мобилна изложба“ от конкурса на Министерството на културата и Община Русе.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки