Инспектори засякоха десетки нарушения при санирането в Благоевград


Инспектори засякоха десетки нарушения при санирането в Благоевград
20 Март 2017, Понеделник


Най-често се установява, че скелето не е обезопасено, работниците са без каски или се наемат без трудови договори

Автор: Десант

Инспекцията по труда в Благоевград предприе масови проверки след неотдавнашната злополука, причинила смъртта на работник, ангажиран от фирма по санирането.

Инспекторите разкриха потресаваща безотговорност и десетки нередности, застрашаващи живота в компаниите, които извършват санирането в областния център.

Над 60 са нарушенията на трудовото законодателство, установени при проверки на строителни обекти, съощава struma.com. За едни месец са направени 15 проверки и са наложени 10 акта за нарушение нормативната уредба.

Сред най-честите нарушения са неспазване на условията за безопасност на труда, като най-често е констатирано, че  работниците са без каски. Голям е броят и на нарушенията по изграждането на скелетата по фасадите на жилищните блокове. По тях често липсвали предпазни парапети и стълби за преминаване. Последният инцидент завършил със смъртен случай, бе именно заради необезопасено скеле, припомня медията.

Друго наблюдавано нарушение е свързано с наемането на работници без подписани трудови договори. 

В момента в Благоевград се санират над 50 блока, а само 13 инспектори от Инспекцията по труда в Благоевград следят за нарушения и извършват проверки. Като част от превантивните мерки, на няколко обекта са спрени дейностите по саниране, именно заради необезопасени скелета. Проверките продължават.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки