Лечебни заведения у нас ще преглеждат безплатно за туберкулоза


Лечебни заведения у нас ще преглеждат безплатно за туберкулоза
20 Март 2017, Понеделник


Поводът е предстоящият Международния ден за борба с "жълтата гостенка", като Световната здравна организация цели да ликвидира епидемията до 2030 г.

Автор: Десант

От днес до 24 март в лечебните заведения в много градове на страната се провеждат Дни на отворени врати за безплатни прегледи по туберкулоза. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март.

От Министерството на здравеопазването информират, че в последно време световната здравна организация насочва вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително да се предприемат действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.

Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, водещи до смърт. През 2015 г. в света "жълтата гостенка" е "посетила" 10,4 милиона души. 1,8 милиона са починалите от болестта. А над 3 милиона не достигат до здравни грижи - голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.

Инициативата „Дни на отворени врати” тази година ще се проведат под мотото: „Обединени да спрем туберкулозата”. Това е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Данните сочат, че инициативата осигурява добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените за периода 2009-2016 г. „Дни на отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 90 117, като 1002 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки