Аптеките на Марешки нарушават закона, от ЦИК се колебаят да вземат решение


Аптеките на Марешки нарушават закона, от ЦИК се колебаят да вземат решение
19 Март 2017, Неделя


Изборният кодекс изрично забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Въпреки че Веселин Марешки го прави, членовете на комисията не постигнаха съгласие

Автор: Десант

Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство, за да вземе решение относно разпространение на агитационни материали в подкрепа на ПП "Воля" в аптеки на Веселин Марешки. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на Комисията.

До ЦИК по електронен път е изпратено писмо за нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания чрез поставяне на агитационни материали – плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“ в аптеки на Веселин Марешки.

При проверка на сигнала са регистрирани общо 16 случая (а това са всички проверени случаи на работещи аптеки), в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител.

Във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки, ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми.

В текста на решението на ЦИК се посочва, че Комисията изрично забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация.

Решението на ЦИК за установяване на нарушение от страна на ПП "Воля" на забраната в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат и незабавно премахване и изземане на всички агитационни материали от аптеките не е събрало необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите в залата членове на ЦИК.

От присъстващите в залата 17 членове „ЗА“ проекта на решение са гласували 11 членове на ЦИК: Ивилина Алексиева, Бойчо Арнаудов, Емануил Христов, Иванка Грозева, Катя Иванова, Александър Андреев, Мария Бойкинова, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова.

„ПРОТИВ“ проекта са гласували 6 членове на ЦИК: Ивайло Ивков, Йорданка Ганчева, Румен Цачев, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.
Източник: Агенция Фокус


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки