Доц. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт


Доц. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт
19 Март 2017, Неделя


Хората със сини очи изчезват, а циганите на всеки 20 години се увеличават 2 пъти, казва шефът на Демографския институт към БАН

Автор: Десант

„България е в клинична демографска смърт. България изчезва“. Това заяви пред БНТ директорът на Демографския институт към БАН доц. Петър Иванов.

Той обясни, че проблемът не е в раждаемостта, която намалява с 3 процента. По-страшно е, че страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. Отрицателният ни прираст е най-голям в света! Първи сме и по брой самоубийства.

Компонентите за демографската ситуация са най-вече емиграцията и застаряването.  „Това не може да бъде случайно – има някакъв фактор, който действа в тази посока“, обясни доц. Иванов.

Той обръща внимание, че има огромни разлики в смъртността у нас по региони. Най-ниска тя е в София, а най-висока в бедните населени места като тези в Северозапада, например.

Според него НСИ крие броя на циганите и казва, че са едва 300 000. „Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти“, обясни той.

„БАН получиха задача от Калфин да поправят демографската стратегия на България. И те я „поправиха“, добави той. „Ясно е, че българският етнос изчезва. Хората със сини очи изчезват“, предупреждава шефът на Демографския институт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки