Земята на Ковачица прибра праха на Георги Данаилов


Земята на Ковачица прибра праха на Георги Данаилов
Снимка: Авторът
19 Март 2017, Неделя


Приживе желанието на писателя бе да бъде погребан в селото, в което прекара близо 45 години от живота си 

Автор: Ерол Емилов

Много приятели, близки, писатели и журналисти изпратиха Георги Данаилов в последния му земен път. Урната с праха му беше спусната в земята на село Ковачевица вчера следобед под звуците на симфония на Моцарт. Тя прозвуча от мобилния телефон на снаха му Веселина, а след това устройството бе оставено в урната с останките на големия творец.

Сред опечалените бе и поетът Борис Христов, който от 30 години живее в съседното село Лещен. До последния дом на писателя го изпратиха още журналистът и издател Валери Запрянов, много приятели и близки.

Данаилов живееше близо 45 години в Ковачевица. Приживе желанието му бе да бъде погребан при своя хазяин - дядо Киро Цингов, за който Жожо се грижеше в последните 20 години от живота му. Именно от съвместното съжителство между двамата се роди книгата „Къща отвъд света“, преиздавана пет пъти.

В крайна сметка урната с праха на Георги Данаилов бе положена на няколко метра от олтара на параклиса „Свети Дух“, който е с 2-вековна история. Храмът бе реставриран с дарения на местни жители и съдействието на кметския наместник.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки