Врачанският митрополит Григорий бе посрещнат тържествено на границата на Врачанска епархия


Врачанският митрополит Григорий бе посрещнат тържествено на границата на Врачанска епархия
Снимка: Българска патриаршия
18 Март 2017, Събота


При стъпването си на врачанска земя той произнесе първото си кратко обръщение към своите епархиоти

Автор: Десант

На 18 март 2017 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий се сбогува с клира и паството на Софийска епархия, в чиято митрополия много години бе притосингел и викарен епископ, съобщават от Светия синод.

След отслужването на св. Литургия в митрополитския храм "Св. Неделя" в София, в която му съслужи Мелнишкият епископ Герасим - гл.секретар на Св. синод, той отпътува за Врачанска епархия, където предстоеше неговото тържествено посрещане и интронизиране като правоправещ митрополит на Врачанската катедра. С камбанен звън владика Григорий бе изпратен от София - с благодарност за достойното му служение и с пожелание за още по-значими плодове в митрополитската и синодалната му дейност.

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещат на централния площад на с. Зверино, което е на границата между Софийска и Врачанска епархии. Именно там митрополит Григорий бе дочакан от множество духовници и миряни. Тук беше и областният управител Момчил Младенов.

При първото му стъпване като митрополит на Врачанска земя той бе приветстван от кмета на Мездра инж. Генади Събков и миряни от епархията. Иконом Младен Славков връчи архиерейски посох на митрополит Григорий и го поздрави с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Врачанска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий произнесе първото си кратко обръщение към своите епархиоти, в което изрази радостта си от топлото посрещане и подчерта, че ще спазва завета на Господ Иисус Христос, Който не дойде да му се служи, но да послужи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки